keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Budjetti

Useammassakin blogissa on viime aikoina mietitty raha-asioita. Täytyy myöntää, että ne on meilläkin ollu viime aikoina tapetilla, lähinnä siis mietitty, että mihin kaikkeen meidän rahat riittää...

Meillähän on viisihenkinen perhe. Mies käy töissä, mä olen vielä elokuuhun asti hoitovapaalla työstäni opettajana. Lapset ovat 6-, 4- ja 2-vuotiaat. Ollaan oltu naimisissa kohta 11 vuotta (ja siis asuttu yhdessä se sama), ja melkein koko ajan on ollut käytössä vaan yhden ihmisen tulot. Ensin mä opiskelin, sitten alkoi tulla lapsia. Välissä mä olen ollut töissä ja Mies kotona lasten kanssa. Kahden ihmisen tulolla ollaan eletty ennen lasten saamista kolme muutaman kuukauden pätkää ja lasten saamisen jälkeen vuosi. Sen vuoden aikana saatiin ihan kivasti rahaa säästöön, jotta olen voinut olla nyt nuorimmaisen syntymän jälkeen taas kotona.

Meillä on nyt mun kotonaoloaikana ollut se periaate, että säästöjä ei haluta käyttää normaaliin elämiseen, vaan ne on varattu yllättäviin menoihin (jos vaikka tulee isompi autoremontti, joku kodinkone hajoaa tms) ja niillä ollaan voitu käydä pariin otteeseen laivalla. Nyt kun työhön paluu lähestyy, päätettiin laittaa säästötili sileäksi (melkein, kyllä sinne sen verran jää, että saadaan uusi pesukone, jos nykyinen hajoaa tms) ja meille on tulossa parin viikon päästä ikkunaremontti. Sitten voidaankin alkaa säästää seuraavaan remonttiin, meidän kylppärikin kun on melkoinen aikapommi...

Mutta niin, säästöjä ei haluta käyttää arkielämään, mutta toisaalta nyt kotihoidontukiaikana ei ole myöskään ollut tavoitteena saada rahaa säästöön. Eli budjetti on laadittu sen mukaan, että kaikki mikä tulee saa myös mennä. 

Meidän yhteenlasketut nettotulot (Miehen palkka + mun kotihoidontuki + lapsilisät) on yhteensä 2400€ kuukaudessa. Nykyään meidän tulot on pienemmät kuin viimeksi mun ollessa kotihoidontuella, koska Miehen palkka on pudonnut aika roimasti (sillä kuului aiemmin työhön paljon reissuja, joista maksettiin erikseen. Nyt kun reissuja ei ole, ei tule rahaakaan). Aiemmin saatiin rahaa säästöön, nyt ollaan elelty kädestä suuhun. Vähän nolottaa myöntää, että noin isosta summasta ei jää säästettäväksi (muuta kuin paria seuraavaa kuukautta varten). Mutta kiinteät kulut tietysti tekee aika paljon, me ollaan mun työhön menon jälkeen (siis Pipanaisen ja Poikasen välissä) kasvatettu asuntolainan maksuerää, jouduttu ostamaan toinen auto ym. Kiinteät menot ovat siis kasvaneet.

Pakolliset menot, eli asuntolaina, sähkölasku (talo lämpiää osittain sähköllä, osittain puulla), vesi- ja jätemaksut ja vakuutukset ottaa yhteensä 1120€. Puhelinlaskuihin ja nettiin menee nykyään suunnilleen 80€ kuussa. 

Bensaan menee paljon rahaa, kun Mies kulkee autolla reilun 60km työmatkan, ja me usein viikonloppuisin myös sukuloidaan. Esim. mun vanhemmille on matkaa parisen sataa kilometriä, mun siskolle jonkun verran pidemmälti. Ja toki munkin ajamisista tulee jonkin verran, vaikka ajelen lähinnä lyhyitä lastenkuljetusmatkoja. Bensaan menee suunnilleen 400€/kk. 

Ruokaan on varattu 500€ ja lisäksi Miehen työruokailuihin olen budjetoinut satasen kuussa (joskus menee yli, joskus alle). Arkena Mies tosiaan syö lounaan töissä, Isosisko eskarissa ja Pipanainen toisinaan hoidossa. Muut ateriat syödään kaikki kotona, eli ruokabudjetti on tehty sen mukaan.

Näin ollen kaikkeen muuhun (siis ihan kaikki muu ostettava, paitsi ruoka ja bensa) jää kuukaudessa 200€ suurin piirtein. Se on osoittautunut ihan riittäväksi summaksi, koska eipä sitä niin kauheasti tarvi rahaa ruuan, bensan ja asumisen lisäksi. Lapsille pitää joskus ostaa vaatteita ja kenkiä, ja toki aikuisillekin, mutta vähemmän, koska me ei kasveta :) Sitten on tietysti kaikenlaista pientä, esim. nyt keväällä pitäisi hankkia puutarhamultaa. Kyllä ne rahat tuppaa aina menemään. Jossain kuussa jää yli satanen tai pari, mutta ne saattaa seuraavassa kuussa hyvinkin mennä johonkin muuhun. Esim. aiemmin ostetun lipaston olin ajatellut maksaa säästötililtä, mutta ei tarvinnutkaan. Samoin autojen huollot vie helposti parin kuukauden "ylimääräiset".

On kyllä ollut kiva, että vaikka rahaa ei säästöön jää, niin on kuitenkin sen verran pelivaraa, että jos vaikka ruokabudjetti menee yli, niin se ei kauheasti haittaa. Musta on ollut ihan hyvä, että tulee miettineeksi, mitä oikeasti tarvii, kun rahaa ei ole kovin paljon. Jos tää nykyinen rahatilanne olisi pysyvä, niin saattaisi vähän ahdistaa just se, että ei saa rahaa säästöön. Tai ehkä sitä sitten tekisi budjetin niin, että ainakin se pari sataa saatais kuussa talteen. 

Ihan hyvin ollaan kotihoidontukiaika pärjätty, mutta mukavalta tuntuu myös se, että voidaan alkaa siihen kylppäriremonttiin säästää sitten kun meen taas töihin. Tosin sitten alkaa mennä lasten hoitomaksuihin rahaa 600€/kk, se nostaakin meidän menoja aika lailla. Mutta elokuussa koittavaan ekaan palkkapäivään saakka mennään vielä tällä budjetilla :)

2 kommenttia:

 1. Mulla just päinvastoin. Nyt oon töissä, ja syksystä ei mitään tietoa. Ja minäkin oon opettaja :)
  Yhtä tarkka budjetti on mullakin, eli paljonko menee lainaan ja ruokiin jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti syksy järjestyy parhain päin! Meilläkin tietysti budjetti on vähän yksityiskohtaisempi, tässä nyt niputin kaikki kiinteät menot yhdeksi, kun tiedän, että Mies ei tykkää jos mä julkisesti kovin tarkkaan lainasummia ja muita levittelen :)

   Poista

Jaa toki ajatuksesi!